Eklemeli İmalat Ürün ve Hizmetlerimiz
Eklemeli imalat konusunda, digiMODE olarak size aşağıdaki konularda çözümler sunuyoruz:
Metal Eklemeli İmalat başlığı altında:
Plastik Eklemeli İmalat başlığı altında:
Hizmetlerimiz başlığı altında:
20 yılı aşkın tecrübemizle ve sürekli takip ettiğimiz gelişmeler ışığında sizlerin Eklemeli İmalat teknolojilerini daha iyi tanımanıza ve Eklemeli İmalat teknolojilerinden en yüksek fayda ve geliri elde edebilmenize, hem teknik hem de stratejik yaklaşımlar geliştirerek yardımcı oluyoruz.
Gerek Metal 3D Yazıcılar, Metal 3D Ardıl İşlem, Isıl İşlem Fırınları konusunda, gerek malzeme seçimi konusunda gerekse tasarımdan üretime danışmak istediğiniz tüm konularda bize ulaşabilir ve danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.
Eklemeli İmalat Hakkında
Eklemeli İmalat Nedir ve Nasıl Bugünlere Geldi?
Hızlı Prototipleme (Rapid Prototyping) ile başlayan bu süreç, 3D Yazıcı – 3D Baskı (3D Printer – 3D Printing), Dijital Üretim (Digital Manufacturing), Esnek Üretim Sistemleri, Katmanlı Üretim, Eklemeli İmalat Sistemleri (Additive Manufacturing Systems) gibi kavramlardan başlayıp gelişerek günümüzde kullanılan katmanlı üretim/eklemeli üretim/eklemeli imalat (Additive Manufacturing) olarak adlandırılan kavramlara evrilmiştir.
1990’ların başından başlayarak, başlangıçta hızlı prototipleme olarak bilinen Eklemeli İmalat Teknolojileri, prototipleri hızlı bir şekilde üretmek için kullanılmıştır. Aslında, fiziksel nesneleri doğrudan 3 boyutlu sanal CAD verilerinden kısa sürede yapma yeteneği, üretim geliştirme adımlarını azaltmaya yardımcı olur. Günümüzde polimerler (plastik vb. malzemeler), metaller veya seramikler gibi çok çeşitli malzemelerde kavramsal ve işlevsel prototiplerin üretimi farklı endüstrilerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Şu an gelinen son nokta; kullanılabilecek malzemelerin çeşitliliği, Eklemeli İmalat yapılabilecek Metal 3D Yazıcıların ve Plastik 3D Yazıcıların da çeşitlenmesi ile birlikte eklemeli imalat yöntemiyle üretim yapmayı tercih eden kişi ve kurumlara neredeyse sınırsız bir seçenek yelpazesi sunulmasını sağlamaktadır.
Eklemeli İmalat alanında size hangi makinenin uygun olduğunu, hangi parçayı metal malzeme çeşitleriyle Metal 3D Printer’larda, hangisini plastik malzeme çeşitleriyle Plastik 3D Printer’larda üretmenin daha gerçekçi ve efektif olacağını, topoloji optimizasyonu gibi yöntemleri uygulamayı ancak bu işi gerçekten bilen ve eklemeli imalat teknolojileri ve eklemeli imalat yöntemlerinde uzmanlaşmış bir ekibin yönlendirmesiyle yapmakta fayda var.
Metal 3D Yazıcıların Kullanım Alanları
Metal 3D Yazıcılar ya da bir başka deyişle 3D Metal Yazıcılar, Eklemeli İmalat (Eklemeli Üretim) alanında en çok tercih edilen makinelerdendir. “Additive Manufacturing” konulu birçok yurtdışı kaynakta da görebileceğiniz gibi bu konu giderek önem kazanmaya başlamıştır. Her geçen yıl artan kullanım oranları sayesinde makine üreticileri bu sistemleri daha da geliştirip kullanıcı yararına olacak şekilde yeni sürümler üretmeye devam ediyor.
Siz de 3D Yazıcılar için tasarım yapıyor ya da yaptırmak istiyorsanız Metal 3D Yazıcıların en çok hangi sektörlerde tercih edildiğini aşağıdaki şemamızdan görebilirsiniz. Bu sektörler dışında da kullanılabilen 3D Metal Yazıcıların başka hangi alanlarda kullanılabileceğini ya da sizin alanınızda kullanılıp kullanılamayacağını öğrenmek istiyorsanız bize danışın.
Eklemeli İmalat Teknolojileri Nelerdir?
Metal Eklemeli İmalat Sistemlerini; malzeme besleme stoğu, enerji kaynağı, yapı hacmi vb. sebeplerle üç ana başlıkta toplayabiliriz:
(i) toz yatak sistemleri,
(ii) toz besleme sistemleri ve
(iii) tel besleme sistemleri.
Bu sistemler için enerji kaynağı (elektron ışını, lazer, ark vb.) farklılık gösterebilir.
(i) Toz Yatak Sistemleri
Çalışma alanı boyunca toz tırmıklanarak bir toz yatağı oluşturulur. Enerji kaynağı [elektron ışını (EBM)] veya lazer ışını (SLM, DMLS ya da SLS), yatağın yüzeyine enerji vermek veya tozu istenen şekle sokmak için programlanmıştır. Ek toz, çalışma alanı boyunca tırmıklanır ve üç boyutlu bir bileşen oluşturmak için işlem tekrarlanır.
Avantajları; yüksek çözünürlük, boşluklu yapılar üretebilme ve boyutsal kontrolü sağlama yeteneğidir.
(ii) Toz Besleme Sistemleri
Toz besleme sistemleri (LENS, DED), toz yatak ünitelerinden daha fazla hacim ölçeği oluşturabilirler. Bu sistemlerde tozlar bir nozül aracılığıyla yapı yüzeyine iletilir. Lazer, monolayer veya daha fazla tozu istenen şekilde eritmek için kullanılır.
Piyasada en çok tercih edilen iki sistem türü vardır:
- İş parçası sabit kalır ve biriktirme kafası hareket eder.
- Biriktirme kafası sabit kalır ve iş parçası taşınır.
Bu tür sistemlerin avantajları daha büyük parça üretimi yeteneği ve yıpranmış veya hasarlı bileşenleri yenilemek için kullanılabilmesi gibi özellikleridir.
(iii) Tel Besleme Sistemleri
Bu sistemlerin besleme stoğu teldir (WAAM) ve bu birimlerin enerji kaynağı elektron ışını, lazer ışını ve plazma arkını içerebilir. Başlangıçta tek bir malzeme parçası biriktirilir ve sonraki geçişler üzerine üç boyutlu bir yapı geliştirmek için inşa edilir. Genel olarak tel besleme sistemlerinin yüksek biriktirme oranı, işleme için çok uygundur ve büyük yapı hacimlerine sahiptir.
Bu sistemlerin avantajları arasında genel olarak tel besleme sistemlerinin yüksek biriktirme oranının, işleme için çok uygun olması ve büyük yapı hacimlerine sahip olmalarını sayabiliriz. Bununla birlikte, son ürün genellikle toz yatak veya tozla beslenen sistemlerden daha kapsamlı işleme gerektirir.
Özetle Metal 3D Yazıcılar söz konusu olduğunda ticari olarak çok sayıda ve çeşitli özellikte ekipman vardır. Bunlar genel olarak toz yatak, toz besleme ve tel besleme sistemleri olarak nitelendirilebilir. Amaçlanan uygulamalara bağlı olarak her sistem türü için farklı avantajlar bulunmaktadır. Örneğin ihtiyaca göre onarım ve yenileme, küçük parça imalatı ya da büyük parça imalatı tercih edilerek sistem seçimi yapılabilir.
Eklemeli İmalat için Tasarım (DfAM)
Eklemeli İmalat için tasarım, Üretim ve Montaj tasarımı (Design for Additive Manufacturing – DfAM); tasarımcının üretim ve montaj aşamalarını kolaylaştırmak, imalat potansiyellerinden yararlanmak ve üretim maliyetlerini azaltmak için gelişmekte olan ürünlerin imalat süreci tarafından yönlendirildiği bir metodolojidir. DfAM’in amaçlarına ulaşabilmek için en önemli ilke, seri üretim ve imalat kolaylığı için benimsenen üretim sürecine uygun tasarım, malzeme ve yöntemleri seçmektir.
Sonuç olarak DfAM, malzeme davranışı ve montaj süreçleri de dahil olmak üzere eklemeli imalat yöntemleri ve eklemeli imalat teknolojileri ile ilgili derin bir bilgi birikimi ve deneyimi gerektirir. Bu nedenle DfAM kavramsal olarak basit bir yaklaşım olsa bile, gerçekleştirmek çok zor ve zaman alıcı olabilir. Eklemeli üretim için tasarım ilkeleri (DfAM) ve geleneksel üretim süreçlerine ilişkin değişiklikler birçok araştırmacı tarafından açıklanmaktadır. DfAM’ın hedeflerini; teknolojilerinin yeteneklerine bağlı olarak şekillerin, boyutların, hiyerarşik yapıların ve malzeme kompozisyonlarının sentezi yoluyla ürün performansını en üst düzeye çıkarmak olarak tanımlayabiliriz. Bu hedefleri takip etmek için tasarımcılar aşağıda bahsi geçen öğeleri göz önünde bulundurmalıdır:
Eklemeli İmalat Tasarımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Eklemeli imalat alt kesimlerin, değişken duvar kalınlığının ve derin kanalların kullanımını sağlar.
- Eklemeli imalat ile bükülmüş ve konturlu şekillere, kör deliklere ve vidalara ve de çok yüksek mukavemet-ağırlık oranına izin veren sınırsız karmaşıklıkta parçalar tasarlamak mümkündür.
- Eklemeli imalat, parçaların hem statik hem de dinamik olarak birleştirilmesine izin verir. Birkaç parçayı bütünleşmiş bir tasarımda birleştirmek mümkündür. Ayrıca, eklemeli imalat proseslerinin monte edilmiş ürünler oluşturma yeteneği, parça sayısını en aza indirmeye yaradığından montaj yapmayı kolaylaştırırken montaj süresini en aza indirmeye olanak sağlar.
Eklemeli üretim teknolojilerinin sunduğu birçok avantaj vardır ve bu süreçlerin yarattığı fırsatlar oldukça kapsamlı ve derindir. Her şeyden önce, geleneksel imalat yöntemlerinin sebep olduğu kısıtlamaları aşmayı mümkün kılar. Aslında geleneksel imalat, tasarım özgürlüğünü sınırlar çünkü bu tür yöntemlerde ürün geleneksel sürecin getirdiği kısıtlamalara uymalıdır. Oysa aksine günümüz modern teknolojileri sayesinde eklemeli imalat ile tasarım aşamasında karmaşık geometriler benimsenebilir çünkü kalıplama sınırlamaları artık mevcut değildir. Örneğin yüksek basınçlı kalıp dökümü; taslak açılarının, ayırma çizgisi konumlarının, duvar kalınlığının, en/boy oranının, fileto köşelerinin dikkate alınmasını gerektirirken, eklemeli imalat teknolojileri bunları gerektirmez.
Siz de Eklemeli İmalat ile üretim yapmak, Eklemeli İmalat için Tasarım Hizmetimizden faydalanmak istiyorsanız bize ulaşın.
Metal 3D Yazıcı Kullanım Örnekleri
Eklemeli İmalat ile ilgileniyorsanız, ürünlerinizi daha düşük maliyetlerle, malzeme tasarrufu sağlayarak ve daha efektif şekilde üretmek ihtiyacındaysanız Metal 3D Yazıcılar size birçok fayda sağlayacaktır. 3D Metal Yazıcıları kullanarak yapabileceğiniz şeyleri ve elde edebileceğiniz faydaları aşağıda bulabilirsiniz:
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Kolay Montaj
- Maliyet Tasarrufu
- Ağırlık Azaltımı ve Malzeme Tasarrufu
- Üretim Süresinden Tasarruf
- Karmaşık Geometriler
- Seri Özel Üretim
- Kolay ve Hızlı Değişiklikler
Metal Eklemeli İmalat Teknolojilerinin Avantajları:
- Geleneksel üretim yöntemlerine göre daha yüksek tasarım serbestliği
- Kafes yapılı tasarımlarla daha hafif yapılar elde edilmesi
- Montajlı parçaların tek seferde elde edilmesi
- Geleneksel imalata göre 25 kata kadar daha az ham madde tüketimi
- Geometriye bağlı olarak daha hızlı üretim imkanı
- Karmaşık parçaların tek bir adımda elde edilmesi ile ekstra operasyonların azaltılması
- Aynı üretimde farklı malzemelerin kullanılabilmesi
Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçiniz.