Metal 3D Yazıcı Nedir?
3D Yazıcılar, üretimde hız kazanmak ve maliyeti düşürmek amacıyla neler yapılabileceğinin araştırılması üzerine özellikle de 1990’lı yılların başından itibaren hızlı prototipleme ihtiyacının doğmasıyla gündeme gelmiş, günümüzde kullanılan eklemeli imalat kavramı bu teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkmıştır.
İlk zamanlarda öncelikli amaç bilgisayar ortamında oluşturulmuş üç boyutlu modeller kullanarak 3D Yazıcıda prototip üretip bu prototipi deneyerek üretilmek istenen parçaları üretim aşamasına geçmeden test edebilmekti. Şimdilerde ise 3D Yazıcılar, üç boyutlu modeller üzerinden kısa sürede ve maliyeti en aza indirerek birden fazla nihai parça üretebilir hale gelmiştir. Gelişen eklemeli imalat teknolojileriyle eklemeli imalat yöntemiyle üretim yapan 3D Yazıcıların da çeşitlenmesiyle birçok yeni plastik ve metal malzeme kullanılabildiği gibi farklı yöntemler de kullanılmaya başlanmıştır. Metal malzeme kullanarak eklemeli imalat yöntemiyle üretim yapan yazıcılara Metal 3D Yazıcılar denilmektedir.
Özetle Metal 3D Yazıcılar, bilgisayar ortamında oluşturulmuş üç boyutlu model dosyalarının uygun bir yazılım aracılığıyla metal malzeme kullanarak katman katman üretilmesini sağlayan eklemeli imalat sistemleridir.
Metal 3D Baskının Size Sağlayacağı Faydalar
Sağladığı avantajlar ve fırsatlar nedeniyle Metal 3D Yazıcılar; havacılık, uzay, otomotiv, medikal ve AR-GE gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Metal 3D Yazıcılarda kullanılan basım tekniği, metal toz malzemeyi kullanan lazer tabanlı bir eklemeli imalat teknolojisidir. Bu teknolojinin üretimde geleneksel yöntemlere göre birçok artısı ve getirisi olduğu söylenebilir. Tornalama, frezeleme ve döküm gibi geleneksel üretim yöntemlerinden ziyade 3D Metal Yazıcılarla üretimde, ek ardıl işlemlere ihtiyaç duyulmadan malzeme katman katman üst üste eklenerek oluşturulur ve böylelikle atık malzeme de en aza indirilir.
Geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla Metal 3D baskının sağladığı avantajlar:
- Daha yüksek tasarım serbestliği
- Kafes yapılı tasarımlarla daha hafif yapılar elde edilmesi
- Montajlı parçaların tek seferde elde edilmesi
- Daha az hammadde tüketimi
- Atık malzemenin azalması
- Geometriye bağlı olarak daha hızlı üretim imkanı
- Karmaşık yapıdaki parçaların tek bir adımda elde edilmesi
Tüm bu faydalarıyla oldukça ilgi çeken Metal 3D Yazıcıların önümüzdeki yıllarda daha sıklıkla ve daha fazla alanda kullanılmaya başlanacağı düşünülüyor.
SLM®125
SLM®125, prototipleme, düşük hacimli üretim, küçük ebatlı parçalar için seri üretim ve Ar&Ge ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek şekilde tasarlanmış bir 3D Metal yazıcıdır.
125 x 125 x 125 mm imalat alanı
Tek lazer
Çok malzemeli
SLM®280 2.0
SLM 280 2.0, özellikle sahip olduğu çoklu lazer ve kapalı döngü toz işleme yetenekleri sayesinde, prototipleme ve orta/yüksek hacimli parçaların üretimi için tasarlanmış ideal 3D Metal yazıcılardır.
280 x 280 x 365 mm imalat alanı
Çoklu lazer (ikili)
Çok malzemeli
SLM®280 Üretim Serisi
3. nesil üretim serisi SLM 280 sistemleri; yüksek verimlilik gerektiren zorlu uygulamalar için çoklu lazer, kapalı döngü toz işleme ve iyileştirilmiş proses kontrolüne sahip sistemlerdir.
280 x 280 x 365 mm imalat alanı
Çoklu lazer (ikili)
Özel malzeme
Otomatik toz işleme
Kalıcı filtre
SLM®500
Alanındaki ilk dört lazerli sistem olan SLM 500, çift lazerli sistemlere göre %90’a kadar daha hızlı üretim yapabilmek için lazerleri bağımsız ya da paralel çalışacak şekilde entegre edilebilir sistemlerdir.
500 x 280 x 365 mm imalat alanı
Çoklu lazer (ikili veya dörtlü)
Özel malzeme
Otomatik toz işleme
Parça çıkarma istasyonu içeren anahtar teslim çözüm
SLM®800
SLM®800, büyük ölçekli üretim için genişletilmiş bir Z eksenine sahiptir ve SLM HUB® aracılığıyla birden fazla makineye bağlanma yeteneği, seri üretim için yeni olanaklar sağlar.
500 x 280 x 850 mm imalat alanı
Çoklu lazer (dörtlü)
Kalıcı filtre
Çoklu makine kurulumu
SLM HUB® otomatik silindir taşıma ve toz yönetimi
Neden SLM
Esneklik
SLM Çözümleri; açık mimariye sahip olduğu için endüstri bağımsız çözümler sunar. Açık mimarili sistemler, sistemlerin Eklemeli İmalat uygulamanıza en uygun hale gelebilmesi için özelleşebilen ve kontrolün sizde olmasını sağlayan bir altyapıya sahiptir. SLM çözümlerinin hepsinde dilediğiniz toz malzemeyi seçebilme özgürlüğünüz vardır. Bununla birlikte SLM Solutions size kendi malzemelerinin yanı sıra sisteminizi dünya üzerinde dilediğiniz üreticiden toz tedarik ederek kullanabilme özgürlüğü verir.
SLM Solutions, size herhangi bir Eklemeli İmalat sistemi gibi hazır parametre setleriyle baskıya hazır halde gelir ancak SLM Solutions diğerlerinden farklı olarak; uygulamanızı özelleştirebilmeniz için bütün bu parametrelerin denetim iznine sahip olmanıza olanak sağlar.
Üretim
SLM Solutions sistemleri; dünya üzerindeki çoklu lazerli sistemleri arasında birden fazla lazerin aynı alan üzerinde çalışmasına imkan veren ilk sistemlerdir.
SLM çözümleri; gaz akışı, iki yönlü malzeme besleme gibi konularda sahip olduğu özel patentler dolayısı ile piyasadaki en verimli seçici lazer ergitme sistemleridir.
Kontrol
SLM Solutions’ın sahip olduğu kapsamlı izleme ve kalite yetenekleri, ileri seviyede proses dokümantasyonu ve doğrulaması yapmanızı sağlar. SLM’in sunduğu özellikler;
Eriyik Havuzu İzleme (MPM) – İşlem parametlerini değerlendirmek ve en verimli şekilde değiştirmek için veri sağlayan bir kaynaktır. Özellikle kritik parçaların üretiminden toplanan veriler, kalite güvencesi için dokümantasyon görevi görür.
Lazer Güç İzleme (LPM) – Üretim süreci boyunca hedeflenen ve gerçekleşen lazer gücünü sürekli olarak ölçer ve belgeler.
Katman Kontrol Sistemi (LCS) – Toz yatağını izleyerek olası düzensizlikleri tespit eden, böylelikle her katmanın performansını inceleyen bir test ve dokümantasyon sistemidir.
Güvenlik
SLM Solutions sistemleri, operatör güvenliğini üst düzeyde tutmak için tasarlanmış sistemlerdir.
Sistemler kararlı bir atmosfer altında, kapalı döngü olarak çalışır. SLM’in tüm sistemlerinde, toz malzeme ile temasın ortadan kalkması için entegre edilmiş eldiven kutuları vardır. Bu eldivenler sayesinde kullanıcı sistemle temas etmeden sistem ile etkileşebilir. Bu, aynı zamanda toz malzemenin hava ile temasını da engelleyerek toz malzemenin kalitesini korumaya dolayısı ile üretimlerinizin kalitesinin artmasına yardımcı olur.
SLM’in kapalı döngü sistemi sayesinde üretim esnasında işlenmeyen tozun kendi atmosferinden çıkmadan yeniden kullanılabilmek üzere şişelere doldurulması sağlanır. Tüm hazneler operatör güvenliği ve malzeme kalitesini korumak için çift valfli sistemlere sahiptir.
Broşürler
SLMSolutions_AdditiveQuality_web
SLMSolutions_Medical_Leaflet_EN_WEB
SLMSolutions_PreparingTheAMFacility
Makaleler
NikonSLMSolutions_CaseStudy_
NikonSLMSolutions_CaseStudy_ABB_ToolingInserts
NikonSLMSolutions_CaseStudy_ARNORosswag_GroovingTool
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Asco_GooseneckBracket
NikonSLMSolutions_CaseStudy_CellCore_ThrustChamber_web
NikonSLMSolutions_CaseStudy_DanishTechInstitute_PulleyWheels
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Etteplan_YConnector
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Frech_DieCastingMoldInsert
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Fronius_CrossJetUnit
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Hirschvogel_SteeringKnuckle
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Lenk_CadillacControlBoxCover
NikonSLMSolutions_CaseStudy_LionsRacing_MotorHousing
NikonSLMSolutions_CaseStudy_MonaLab_ExtrusionTool
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Thaletec_HighPressureReactor
NikonSLMSolutions_CaseStudy_TUGraz_BrakePedal
NikonSLMSolutions_CaseStudy_VTT_HydraulicValveBlock
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Wabtec_Brake_panel
NikonSLMSolutions_CaseStudy_Rocket_Combustion_Chamber
Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçiniz.