Modelleme ve Simülasyonun Avantajları Nelerdir?
- Simülasyon kullanımı, gerçek dünya deneyimlerine göre genellikle daha ucuz, daha güvenli ve daha etiktir.
- Çoğunlukla simülasyon, geleneksel deneylere göre daha esnek ve gerçekçi şartlar Bir uzay aracının test edilmesi gibi.
- Simülasyonlar gerçek dünya deneylerinden çok daha hızlı kurgulanabilir ve bu sayede hızlıca farklı alternatifler ve riskler birçok değişik açıdan değerlendirilebilir.
- Mühendislik için oluşturulan sentetik ortamlar, bir ürünün kullanım ve bakım aşamasına kadar değişik amaçlara da hizmet Bu sayede ürün yaşam döngüsünün merkezinde tekrarlanır ve ortaklaştırılabilir fayda sağlar.
Modelleme Simülasyon Kullanım Alanları Nelerdir?
Görselleştirme ve Performans Testleri
Bir sistemin geliştirilmesi sırasında, görev alacağı çevrenin içinde tüm yeteneklerinin sanal olarak test edilmesiyle geliştirilen sistemin performansı, kendi içindeki kararlığı ve verimliliği simülasyon sistemleriyle gerçeğe yok yakın bir şekilde tespit edilebilir. Henüz sistem üretilmeden yüksek sadakatle dijital bir ikizi oluşturularak döngüde insan ve döngüde makine entegrasyonu sağlanarak gerçek dünya ile uyumu tespit edilebilir.
Görev Planlaması ve Iş Görebilirlik Uygulamaları
Sistemin tüm diğer sistemlerle ve çevresindeki şartlarla uyumu, kullanıcısı ve dışardan gelecek tehdit ve risklerle birlikte oluşturulma sebebine hizmet edip etmediğinin test edilmesi simülasyon uygulamaları ile sağlanabilir. Ayrıca hali hazırda kullanımda olan bir sistemin oluşan durumdaki en yüksek performansını alabilmek için mantıksal değişiklikler ve durumu farklılaştıracak planlamalar yaparak, sonuçlarını izlemek ve gerçek sistem için geri beslemelerde bulunmakta mümkündür.
Fizik Tabanlı Bakım ve Sorun Giderme Eğitimleri
Sistemin tüm öğeleri gerçek dünya da olduğu gibi çalıştığı için geliştirme sırasında analiz ve test için kullanılan modellere kullanıcı arayüzleri tasarlanarak, geliştirilen dijital ikizler kolaylıkla bakım ve sorun giderme eğitimleri için kullanılabilir. Bu sayede bakım personeli, sisteme zarar verme riskini almadan tüm farklı senaryoları deneyimleyebilir ve pekiştirme yapabilir.
Görsel ve Gerçekçi Kullanıcı Eğitimleri
Birçok sistem kullanıcısı sistemi teorik olarak öğrenip, usta çırak ilişkisi ile gözlemleyerek sistemi kullanmaya başlar. Bunun temel sebebi oluşabilecek maddi, hayati ve manevi riskleri minimuma indirmektir. Ancak bu geleneksel eğitim yöntemi sistemin yüksek performansla çalıştırmasını engellediği gibi aynı zamanda oluşabilecek beklenmedik durumlarda kullanıcının hata yapmasına sebebiyet verir. Örnek verecek olursak, bugün hiçbir sürücü bir kaza senaryosunu, onu yaşamadan öğrenemez. Bu nedenle de kaza başına geldiğinde refleks ve içgüdüleriyle durumu değerlendirir. Öte yandan simülasyonda istediğiniz kadar kaza yapabilir, aynı kazayı defalarca tekrarlayıp, farklı tepkilerle neleri değiştirebileceğinizi deneyimleyebilirsiniz. Üstelik burnunuz bile kanamaz. Bu nedenle modelleme simülasyonun en geniş kullanım alanlarından biri de kullanıcı eğitimleridir.